Cum sa faci primul pas in investitii?

Subtitlu 1_ Devino constient de banii tai

Te ai intrebat vreodata de ce este important pentru tine sa faci investitii?

Raspunsul la aceasta intrebare te-ar putea ajuta la formarea unui stil de investitii propriu.

Subtitlu 2_ Educate cat de mult poti

Daca ai muncit din greu sa strangi o suma de bani pentru a face o investitie, nu iti bate singur joc de banii tai munciti din greu. Inainte sa investesti in orice, invata cat de mult poti despre acel lucru. Invata care sunt pasii necesari sa incepi sa faci asta si nu investi decat dupa ce ti ai format o idee concreta despre ce presupune acel tip de investitie.

Este destul de usor sa te educi in ziua de astazi. Ai la dispozitie mai multe podcasturi de calitate decat niciodata, iar asta gratis. Ai destul de multe carti pe care le poti citi sau workshop-uri la care poti participa.

Poti chiar sa cumperi un curs axat pe tipul de investitie pe care doresti sa o faci, insa fi foarte atent ce fel de curs alegi. Exist[ un risk foarte mare de teapa la cursurile online. Inainte de a incepe cursul, citeste tot ce poti din domeniul respectiv, iar daca ce iti promite cursul tu deja ai invatat de pe net. NU IL CUMPARA! Este clar o teapa.

Subtitlu 3_ Stabileste-ti obiective

Atunci cand decizi sa faci o investitie cu siguranta exista un motiv pentru care vrei sa faci asta. Poate investesti pentru pensia de la batranete, doresti sa iti protejezi banii de inflatie sau vrei sa atingi un anumit nivel al averii sau ai un obiectiv clar definit in a deveni independent financir. Oricare ar fi obiectivul tau, trebuie sa il cunosti si sa fi constient de el. Daca nu iti cunosti obictivul de investitii nu iti poti forma o strategie de investitii adaptata nevoilor, valorilor si obiectivelor tale.

Subtitlu 4_ ramai motiva

Avem tendita de multe ori sa ne pierdem motivatia in a continua lucrul pe care l-am inceput, iar daca acel lucru este ceva pe termen lung, riscul de a-ti pierde motivatia este unul mare. Nu uita ca investitiile sunt un stil de viata, nu ceva ce se intampla o singura data.

Pentru a nu-ti pierde motivatia catre obiectivul tau de investitii, trebuie sa faci din acestea un obicei, iar asta presupune un efort destul de mare din partea ta, mai ales la inceput cand esti tentat sa uiti sa faci asta cu recurenta.

Subtitlu 5_ Incepe intotdeauna cu ceva simplu

Daca nu ai facut nicidata o investitie, incepe cu cel mai simplu si usor de inteles tip de investitie, care sa aiba desigur si un risc foarte scazut.

Incestitiile reprezinta 99% psihologie si obiceiuri, iar deprinderea obiceiului de a investi este primul pas cu care trebuie sa incepi.

Primii pasi in lumea investitiilor sunt un lucru pe cat de important pe atat de greu si de multe ori imposibil.

De ce zic asta?

Daca nu ai facut nici un fel de investitie pana acum, obiceiurile tale de a pune bani din venitul tau in ceva cu care nu esti inca obisnuit si sa repeti procesul de mai multe ori fara antrenament, este un lucru greu spre imposibil.

Priveste la oamenii din jurul tau, vezi care sunt obiceiurile lor vizavi de bani si ai sa te convingi despre ce vorbesc.

Revenind.

Investitiile reprezinta un obicei!

Oamenii bogati au deprins deja obiceiul de a investi, au fost educati sa faca asta inca de foarte mici si au primit o educatie financiara adecvata.

Pentru a te obisnui sa faci investitii, incepe prin a te obisnui sa pui bani de o parte.

Poate ca te gandesti sa pui bani de o parte undeva intr-un plic si sa economisesti acolo pana vei avea o suma mai mare pe care sa o faci  ca pe o prima investitie.

Nu va functiona!

Cel mai mare dusman al tau atunci cand vine vorba de construirea averii sau de alocarea eficienta a banilor, nu sunt oamenii din jurul tau, nici statul, nici parintii, nici contextul economic. Cel mai mare dusman al tau esti chiar tu, prin obiceiurile pe care ti le-ai format de-a lungul timpului si pe care continui  sa le repeti in fiecare zi si in fiecare lucru pe care il faci.

Daca tu te-ai obisnuit sa cheltui cheltui impulsiv de fiecare data cand esti suparat, si ai repetat asta de foarte multe ori, cu siguranta ca asta a devenit un obicei.

Diferenta dintre alegere si obicei

Diferenta dintre a alege sa pui bani de o parte si obiceiul de a o face, consta in faptul ca alegerea o faci o singura data, atunci cand esti motivat si incantat de ideea de a avea rezerve, insa atunci cand entuziasmul dispare, alegerea de a pune bani de o parte va pierde din intensitate.

Obiceiurile sunt un lucru cu care ne-am obisnuit si pe care il facem involuntar, indiferent de starea de spirit sau de context. De ce facem asta? Pentru ca asa ne-am obisnuit.

Aceasta este diferenta dintre a alege sa pui bani de o parte si a avea obiceiul de a pune bai de o parte.

Deci, cum incepi sa pui bani de o parte?

Tinand cont de faptul ca este posibil ca dupa ce faci alegerea de a pune bani de o parte pentru prima oara, la ceva timp vei fi tentat sa ii scoti si sa ii cheltui.

Cum iti protejezi banii de tine insuti?

Masura de protecte ce-a mai simpla pe care poti sa o iei este DISTANTA.

Da, distanta!

Trebuie sa iei distanta, la propriu de banii tai.

Cum poti lua distanta?

Distanta care trebuie luata este de doua feluri, astfel:

  • distanta fizica – prin care iti pui banii undeva intr-un alt oras fata de cel in care locuiesti, ideal ar fi sa nu ai optiunea sa ii accesezi online, ci doar prin prezenta ta fizica. Cu cat efortul de a te deplasa la locatia banilor este mai ridicat, cu atat iti va fi mai dificil sa ajungi acolo si ai timp de gandire daca decizia de a-ti dostruge economiile este una corecta.
  • distanta timpului – puneti banii intr-un instrument financiar cu retragere la termen, de minim 3, 6 sau 12 luni. Asta inseamna ca daca depui banii acolo, abia dupa aceste intervale vei putea sa ii retragi. Daca vei reusi sa depui vani constant timp de minim 3 luni, fara sa ii scoti, esti pe drumul cel bun, deja incepi sa transformi alegerea in obicei.

Cum sa faci primul pas in investitii?

%d blogeri au apreciat:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close