Cum sa faci primii pasi atunci cand vrei sa economisesti?

Dupa cum probabil am mai povestit aici, economisitul nu este un lucru de moment, el este ceva ce facem in fiecare luna si care este o componenta importanta in stilul nostru de viata.

Economisitul nu este un obicei haotic sau unul aleatoriu legat de bani, nici de cum.

El este unul strans legat de planificarea evenimentelor ce vor avea loc in viitor si au ca si scop evitarea batailor de cap si a problemelor ce sunt provocate de lipsa planificarii banilor.

Iata o lista de informatii ce te vor ajuta in formarea si mentinerea obiceiului tau de a economisi:

#1 Stabileste-ti un obiectiv pentru care sa economisesti

Prin fatul ca ai un scop pentru care economisesti in fiecare luna, vei fi motivat sa mentii acest obicei de-a lungul timpului.

Obiectivul tau poate sa conste in construirea unui fond de siguranta de 6 luni, achizitia unei locuinte, vizitarea unui loc nou sau orice alt lucru care iti aduce motivatie sa incepi sa economisesti.

#2 Incepe cu pasi mici

Daca ai decis sa incepi sa economisesti punand suma de 50 de lei de o parte in fiecare luna, cu cat vei fi mai confortabil cu acest obicei si pentru a fi mai aproape de obiectivul stabilit de tine, poti incepe sa cresti suma de bani sau procentul pe care il pui de o parte lunar.

Daca ai inceput cu 50 de lei, poti incepe sa pui de o parte 100 de lei.

Daca ai inceput sa pui de o parte 10%, poti incepe sa cresti procentul la 15%.

Chiar daca salariul tau este cunstant sau creste foarte greu, suma de bani pe care o pui de o parte in fiecare luna poate fi crescuta prin reducerea cheltuielilor inutile.

Fiecare dintre noi facem cheltuieli din impuls sau cumparam chestii de care nu avem neaparata nevoie.

Daca incepi sa fi constient de toate aceste cheltuieli si reduci macar 20% din ele, acel procent va avea un impact semnificativ in bugetul tau.

#3 Fi constient de beneficiile pe care le ai daca incepi sa economisesti

Beneficiile aduse de obiceiul de a planifica din timp modul in care aloci banii prezinta o seri debeneficii cu impact foarte mare asupra vietii tale, precum:

– sentimentul de siguranta pentru ziua de maine;

– cumperi lucruri care iti sunt necesare la pretul real, nu in ultimul momet la suprapret;

– ai control asupra banilor tai si poti lua rapid o decizie vizavi de o cheltuiala sau o investitie deoarece a fost deja planificata prinsa in bugetul tau;

#4 Tine minte regula de aur a economisitului

Regula care sta la baza obiceiului de a pune bani de o parte estee aceea de „a te plati mai intai pe tine” inaintea celorlalti. atunci cand incasezi salariul, din acesta platesti statul cu aproape jumatate din el, platesti banca, daca ai o rate, plateesti furnizorii de utilitati precum curentul, internetul, apa, gazul si telefonul, platesti magazinul alimentar prin faptul ca trebuie sa iti cumperi alimente si asa mai departe.

Dar apare intrebarea, tu pe cine pretuiesti mai mult? Pe tine sau pe ei?

Daca alegi sa te platesti pe tine ultimul, deja ti-ai raspuns la intrebare.

Daca insa ai luat decizia ca tu esti mai important, atunci esti pe drumul cel bun, incepi sa devi constient de cat de important este sa eeconomisesti.

Un procest recomandat pe care sa il pui de o parte atunci cand iti incasezi veniturile, este acela de minim 10%, insa daca nu ai mai facut niciodata economii, poti incepe cu orice suma.

Chiar si 50 de lei pe luna este un inceput prin care lucrezi la obiceiul tau de a face economii in fiecare luna.

#5 Concluzie

Economisitul este primul pas pe care trebuie sa il inveti si sa il stapanesti in fiecare decizie ce are implicatii in bugetul tau.

%d blogeri au apreciat:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close